Taget fra et interview med Odsherrred erhverv
En enkelt-billet til Danmark
”Jeg voksede op på en beskeden islandsk gård med 150 får, og jeg lærte fra barnsben, at man selv måtte sørge for at skaffe sig penge til dagen og vejen.” Hun flyttede hjemmefra som 15-årig, og som 20 årig tog hun en enkelt-billet til Danmark med 1500 kr. på lommen.
Den første hotelovernatning kostede en fjerdedel af pengene, men lommerne blev fyldt med frugt fra hotellets buffet, og så kastede hun sig ud i København. I løbet af to dage havde hun fundet et midlertidigt sted at bo, en cykel i en voldgrav og et job som bænkevasker i Tivoli. ”Man kommer langt, hvis man bare vil,” mener Hafrun Backman, der betegner sig selv som en arbejdshest.
Siden blev hun uddannet tekstilformgiver, flyttede ud af København for at få mere luft og begyndte at arbejde halvtids som pædagog, hvor hun kunne bruge sine kreative evner. Ved siden af åbnede hun et sy-værksted og begyndte at frekventere loppemarkeder og middelaldermarkeder med de varer hun og en kollega selv lavede. Da de fik tilbudt at åbne butik i det gamle vaskeri i Rørvig slog hun til.
Varerne har næsten alle rødder tilbage til Island, Norge eller Sverige – eller til små øsamfund. ”Vi går meget efter at have varer som er holdbare og som har et naturelement – fx uld og skind. Det vi sælger mest af, er faktisk uldsokker, og det går fantastisk i krisetider,” fortæller den islandske kvinde.
Da hun åbnede butikken i Rørvig blev det hurtigt klart, at butikken kun tiltrækker kunder i sommersæsonen, og hun derfor måtte udvide med en webbutik, der giver salg i vintermånederne.
”Mange af de varer vi sælger, er vintervarer. Derfor er det vigtigt, at feriegæsterne får et visitkort og en oplevelse som de husker med hjem – f.eks. synet af en fuldvoksen, udstoppet isbjørn på 246 cm. Vi har fantastisk travlt på webbutikken i oktober, november og december, hvor det er lavsæson heroppe.”
”Vi gør meget ud af at fortælle en historie om varerne. På Island hedder det sig, at hvis man ikke får tøj eller strømper til jul, så kommer den sorte julekat og og spiser de små børn. Den slags fortællinger gør vi en del ud af.’’
Om sommeren har Salka Valka 3-4 ansatte ud over den islandske ejer. Butikken i Rørvig er blevet udvidet med en i Nykøbing Sjælland og wepshop som er nu uundværlig. På det seneste har vi fået agenturet på de islandske uldsokker fra Varma.is , som nu sælges i 180 butikker i Norden.
Tak til Ernst og Odsherred vejen til...